Principalele cauze ale obezității sunt factorii de risc din mediul înconjurător, cum ar fi mesele zilnice excesive, activitatea fizică insuficientă, obișnuința de a-i da frecvent câinelui resturi de la masa proprietarului, copiii care își împart dulciurile cu câinele, rivalitatea cu un alt animal din gospodărie etc.
Este important ca fiecare membru al familiei să fie informat despre aceste riscuri. Asigurați-vă că o singură persoană este responsabilă de hrănirea câinelui. Există o mulțime de ocazii ca ceilalți să intre în „grațiile” câinelui; de exemplu, pot să îl scoată la plimbare sau să se joace cu el.
Câinii cu aceeași masă corporală pot avea nevoi energetice foarte diferite, în funcție de rasă, sex, tipul de blană, vârstă, activitatea fizică pe care o depun, modul de viață și personalitatea proprie.
Nu uitați că tabelele de hrănire sunt doar niște recomandări: rațiile zilnice trebuie adaptate fiecărui câine. Singura modalitate sigură de a ști dacă animalul dumneavoastră primește cantitatea corectă de calorii este să îl cântăriți. Până la sfârșitul perioadei de creștere (în jurul vârstei de un an), un câine prezintă de obicei o greutate corporală sănătoasă. Aceasta ar trebui să fie punctul de referință pentru tot restul vieții.
Încercați să cântăriți câinele cel puțin o dată pe lună (o dată pe săptămână este și mai bine). Dacă este prea greu să îl ridicați, adresați-vă medicului veterinar: clinicile au, de obicei, cântare mari pentru câinii din rasele gigant. Medicul dumneavoastră veterinar vă poate ajuta să identificați greutatea corporală ideală a câinelui și să-i alegeți hrana în mod corespunzător.
Greutatea corporală nu este singura modalitate de a evalua situația. Dacă vă uitați la câinele dumneavoastră de sus sau din profil, ar trebui să îi puteți vedea clar talia. Dacă are o burtă prea proeminentă, este timpul să luați măsuri.
Când vă mângâiați câinele pe părțile laterale, ar trebui să-i simțiți coastele. Dacă observați grăsime pe spate sau la baza cozii, câinele dumneavoastră are, probabil, mai mult de 30% exces de greutate corporală.
Dacă vă este dificil să estimați greutatea optimă a câinelui dumneavoastră, adresați-vă medicului veterinar. Acesta va putea să stabilească o greutate țintă și să creeze un program de slăbire complet adaptat câinelui. Pierderea în greutate trebuie să fie un proces lent și sistematic, care să presupună o slăbire de maxim 1% din greutatea totală pe săptămână. Scopul principal este de a evita efectul de recul, care se produce adesea atunci când câinele slăbește prea repede.
În calitate de proprietari, este responsabilitatea noastră să avem grijă de câinii noștri. Acest lucru presupune și verificarea regulată a greutății. Acum câțiva ani, proprietarii unui Labrador Retriever de 70 kg au fost condamnați de un tribunal din Londra pentru cruzime față de animale.