Sunt puține pisicile cărora le place să intre în apă. O excepție notabilă este pisica din rasa Turkish Van, care poate fi observată pescuind în Lacul Van, cel mai mare lac din Turcia.
În pofida acestei aversiuni, pisicile sunt atrase de suprafața apei. Le place să își cufunde lăbuțele în apă sau să încerce să prindă obiecte care plutesc. Dacă aveți acasă o piscină sau o cadă gonflabilă, trebuie să supravegheați pisica îndeaproape: ar putea să se înece dacă marginile sunt prea alunecoase și nu se poate cățăra pentru a ieși.
Îmbăierea poate fi uneori necesară pentru întreținerea blănii pisicii. Aceasta înseamnă ca e o idee bună să obișnuiți pisica cu procesul de îmbăiere cât mai devreme posibil.
Prima dată când spălați pisica, este important să o obișnuiți cu apa fără a o speria. Încercați să folosiți un prosop de față sau un burete pentru a o umezi. Dacă are o reacție ostilă, nu insistați. E preferabil să reluați procesul timp de câteva zile, până când pisica se acomodează cu senzația de a fi udă. Nu folosiți niciodată șampoane pentru uz uman sau soluții colorante, deoarece vor fi prea agresive pentru pielea pisicii.
Cea mai bună modalitate de a vă îmbăia pisica este să turnați apă cu temperatura de 36-37°C într-o cadă puțin adâncă sau într-un lighean de plastic din cabina de duș. Apoi, puneți pisica lângă apă, mângâind-o și vorbind cu ea pentru a o calma. Udați-o pe spate folosind un vas, dar evitați stropirea pe cap, ochi sau urechi. Este important să folosiți doar un șampon conceput special pentru pisici, al cărui nivel de aciditate este adaptat pielii și blănii pisicii dumneavoastră (comercializat în farmacii sau în magazinele specializate). Spălați-i apoi blana, insistând asupra zonelor murdare. În final, limpeziți-o bine cu ajutorul unui vas cu apă curată sau cu un duș mic manual.
Înfășurați pisica într-un prosop curat, călduros și absorbant pentru a-i usca blana pe toată suprafața corpului, inclusiv pe cap.
Descâlciți apoi blana, începând întotdeauna de la burtă și înaintând spre spate. După ce blana a fost descâlcită, o puteți usca folosind un uscător de păr cu viteză și temperatură joasă. Pieptănați întotdeauna blana în direcția de creștere.
Dacă folosiți un uscător de păr, aveți grijă să nu îndreptați jetul de aer cald spre capul, fața sau urechile pisicii. Acest lucru i-ar putea cauza stres!
Pisicile cu păr scurt pot fi îmbăiate și toaletate asemenea celor cu păr lung. Asigurați-vă doar că adaptați frecvența băilor în funcție de nevoile pisicii dumneavoastră și de starea blănii sale. Pisicile mai în vârstă pot întâmpina dificultăți atunci când își fac singure toaleta, prin urmare se vor murdări mai repede.